Automobilių nuoma šiuolaikinėje verslo rinkoje: ko ieško įmonės?

wefleet automobiliu nuoma siuolaikineje verslo rinkoje

Jau senokai pripratome prie gatvėje stovinčių paspirtukų, kuriuos galime išsinuomoti tiesiog čia ir dabar, nors dar prieš ketverius metus tai buvo stulbinanti naujovė Paryžiuje. Automobilių pramonė taip pat išgyvena pasikeitimus ir verčiasi aukštyn kojomis. Šiandien žmonės renkasi automobilius net neapsilankę salonuose, o peržiūrėję ir išanalizavę kelias internetines apžvalgas. Vien Norvegijoje vidutinis apsilankymų automobilių atstovybėse skaičius perkant automobilį sumažėjo nuo 4 iki 1,1 karto. Ir tai nėra kažkas blogo, priešingai, – taip daug patogiau!

Tradicinis automobilių pardavimo modelis, kuris gyvavo nuo automobilio atsiradimo iki šiol, taip pat keičiasi vartotojui naudingesne kryptimi. Šiuolaikiniai gyventojai siekia tvarumo, ieško patogumo, vengia ilgalaikių ir nepamatuotų įsipareigojimų, o tai diktuoja naują verslo modelį, kur nuosavybę keičia ilgalaikė nuoma.

Verslas žengia nuo „nuosavybės“ link „nuomos“

Siekdamos mažinti automobilių parko kaštus ir ieškodamos lankstesnių galimybių vis daugiau įmonių pradeda naudotis ilgalaike automobilių nuoma. Ši paslauga Lietuvoje egzistuoja jau keletą metų, po truputį auga ir, atsižvelgiant į pasaulines tendencijas, augs stipriau, plėsis ir siūlys vis naujesnių ir patogesnių sprendimų vartotojams. Vien JAV automobilių nuomos apyvarta per dešimt metų šoktelėjo nuo 30 iki 40 milijardų.

Šis verslo modelis taip pat prigyja ir Europoje, kur keletas startuolių šovė į populiarumo viršūnes vos per porą metų. Nenuostabu, nes daugeliui įmonių yra patrauklu ne pirkti, o nuomotis automobilius – taip sutaupant ir kaštų, ir laiko, ir išvengiant galvos skausmo rūpinantis sugedusiomis transporto priemonėmis. Kai tenka rinktis pirkti ar nuomotis, verslus vis labiau gundo automobilių nuomos su abonementu privalumai – tai išspręsti techniniai transporto priežiūros klausimai, lanksti automobilių keitimo galimybė ir trumpalaikiai įsipareigojimai.

Ar automobilių nuoma su abonementu taps vienintele transporto alternatyva? Tikrai ne, tačiau ji neabejotinai užims svarią automobilių verslo dalį. Šios paslaugos aktualumą iliustruoja ir besikeičiantis automobilių gamintojų verslo modelis: šiandien automobilių abonementą už mėnesinį mokestį galima užsisakyti tiesiogiai iš tokių gamintojų kaip „Hyundai“, „Volvo“, „Jaguar Land Rover“ ar net prabangių sportinių automobilių gamintojo „Porsche“.

Ilgalaikė automobilio nuoma su abonementu yra panaši paslauga į standartinę nuomą arba lizingą, tačiau egzistuoja keli esminiai skirtumai. Iš esmės vartotojas moka mėnesinį mokestį už automobilį, į kurį įeina didžioji dalis, o kartais ir visos su automobiliu susijusios išlaidos: priežiūra, remontas, pagalba kelyje, draudimas, registracijos ir kiti mokesčiai. Įsipareigojimų laikotarpis gali svyruoti nuo vieno iki kelių mėnesių arba nuo vienerių iki dvejų ar daugiau metų. Paprastai kuo ilgesnis įsipareigojimas, tuo mažesnis mėnesinis mokestis. Belieka tik pasirūpinti degalais ir saugiai vairuoti gatvėmis, nesukant galvos dėl kitų automobilio išlaikymo rūpesčių.

Inovatyvaus pasaulio ateitis – automobilių nuoma?

Žvelgiant iš vartotojo perspektyvos, ilgalaikė automobilio nuoma arba automobilio abonementas atrodo patraukliau, lyginant su automobilio pirkimu. Automobilio nuoma laimi dėl patogumo, lankstumo ir minimalių įsipareigojimų. Ypač tai aktualu įmonėms, kurioms reikalingas ne vienas, o net keli ar keliasdešimt automobilių. Ilgalaikė automobilių nuoma padeda išvengti didelių išankstinių automobilio pirkimo ir kitų paslėptų nuosavybės išlaidų. Svarbus aspektas įsigyjant automobilį yra tas, kad dauguma vartotojų neįvertina bendrų automobilio turėjimo išlaidų. Vokietijoje atlikta 7000 namų ūkių apklausa parodė, kad žmonės šias išlaidas nuvertina net penkiasdešimčia procentų.

wefleet automobiliu nuoma verslui

Automobilio abonementas verslui pašalina varginantį ir kupiną dokumentų pildymo pirkimo procesą. Klientams nebereikia jaudintis dėl techninės priežiūros, automobilio patikros ar sezoninių padangų pirkimo bei keitimo. Be to, naudojantis automobilio nuomos paslaugomis, galima lanksčiai prisitaikyti prie besikeičiančių poreikių ir vieną automobilio modelį keisti į kitą, neprisiimant jokių ilgalaikių įsipareigojimų. Šiuolaikiniame ekonominiame kontekste daugelis žmonių supranta, kad ilgalaikis įsipareigojimas turtui, kuris greitai nuvertėja, yra ne tik apribojantis, bet ir finansiškai rizikingesnis sprendimas.

Dar vienas svarbus aspektas yra tai, kad šiuolaikinė karta skiria ypatingą dėmesį tvarumo principams, o apie besikeičiantį visuomenės požiūrį kalba ir skaičiai. Štai automobilių ilgalaike nuoma užsiimanti bendrovė „Care by Volvo“ jau sudarė 15 procentų visų bendrovės registracijų keliose Europos rinkose.

Prasidėjus COVID-19 pandemijai daugelis miestų gyventojų išsigando visuomeninio transporto ir grįžo prie nuosavų automobilių, kas neabejotinai padidino taršą, tačiau nemaža nuomos pasiūla ir ja besinaudojantys vartotojai pakoregavo situaciją tvarumo link. Ilgalaikė automobilių nuoma ne tik padeda pereiti nuo nuosavybės prie bendro naudojimo, bet ir sumažina kliūtis elektromobiliams.

Paskaičiuota, kad vien Europoje yra septynis kartus daugiau elektromobilių, naudojamų ilgalaikės nuomos sistemoje, nei automobilių su vidaus degimo varikliais. Galima to priežastis yra ta, kad lankstumas įveikia stabilumą ir suteikia drąsos išbandyti kai ką naujo ar mažiau įprasto, kadangi daugelis vartotojų dar abejoja dėl elektromobilių. Juos neramina įkrovimo ir naudojimo modeliai, sparti technologijos raida ir tai, kad daugelis elektromobilių gamintojų yra nauji rinkoje. Automobilio nuoma suteikia vartotojui galimybę be baimės išbandyti elektromobilį, ieškant tinkamiausio, be ilgų pristatymo laikotarpių ir neišleidžiant daug pinigų.

Automobilio įsigijimas su lizingu ar ilgalaikė nuoma – kas laimi?

Automobilio nuoma su abonementu – daug patogesnė ir lankstesnė nuomos alternatyva verslui, kuri leidžia nemažai sutaupyti. Palyginimui imkime vidutinį mėnesio WeFleet abonementą – ilgalaikė automobilio nuoma su visomis į kainą įeinančiomis paslaugomis kainuos 330 eurų per mėnesį, tuo tarpu trumpalaikė automobilio nuoma su papildomomis paslaugomis kainuotų nuo 550 eurų, o perkant tokį patį automobilį lizingu tektų mokėti mažiausiai 280 eurų kas mėnesį ir pradinę įmoką, bet jau be papildomų paslaugų: be draudimo, be registracijos ir mokesčių, be sezoninių padangų, be aptarnavimo ir be pagalbos kelyje 24/7. Už susidariusį 50 eurų skirtumą vargu ar įsigytume visas papildomas paslaugas, jau neskaičiuojant įvairiai dokumentacijai gauti skirto laiko.

Dešimtmečio prognozės: mobilumo kompanijų poreikis dar labiau augs

wefleet automobiliu nuoma su abonementu

Ateities prognozės aiškios: artimiausią dešimtmetį mobilumo kompanijų poreikis dar labiau augs. Jau dabar inovatyvių mobilumo kompanijų, vadinamų „MaaS“ (angl. Mobility as a Service) modelis pasaulyje įgauna pagreitį. „MaaS“ koncepcija apibūdina perėjimą nuo asmeninių transporto priemonių turėjimo prie naudojimosi mobilumo paslaugomis. Jauniems žmonėms patinka naujoviški mobilumo sprendimai, atitinkantys jų verslo poreikius, o vyresniems šis modelis patrauklus dėl mažesnių kaštų ir galimybės išbandyti kažką nauja. Automobilių ilgalaikė nuoma turės ypatingai didelį poveikį visai auto rinkai. Specialistai spėja, kad iki 2025 m. ilgalaikė automobilių nuoma su abonementu užims 30 procentų visos automobilių rinkos.

WeFleet automobilio abonementas – į vartotojų poreikius orientuotas automobilio nuomos pasiūlymas

Akivaizdu, kad WeFleet automobilio abonementas turi kur kas daugiau privalumų nei tik finansinė nauda ir atitinka besikeičiančius šiuolaikinio vartotojo poreikius. Tai yra patogesnė bei lankstesnė automobilio naudojimo alternatyva. Paprastai, greitai ir be jokio pradinio įnašo jūs galite įsigyti WeFleet automobilio abonementą. Tereikia užsukti į svetainę, pateikti užklausą ir jau netrukus automobilis gali būti pristatytas į jūsų biurą.

Užsisakykite dabar!

Kviečiame apsilankyti ir mūsų LinkedIn paskyroje!

Dalintis